Okazuje się, że niezależnie od powierzchni, zasady urządzania funkcjonalnej, ergonomicznej kuchni pozostają identyczne. W jaki sposób osiągnąć najwyższą efektywność? Rozplanowanie kuchni wedle zasad trójkąta roboczego, odpowiednio dopasowana wysokość blatów czy innowacyjne szuflady kuchenne Modern Box to pomysły naprawdę godne uwagi!
Trójkąt roboczy
Świadome planowanie kuchennego umeblowania powinno odbywać się z zachowaniem nadrzędnej zasady – trójkąta roboczego. Dotyczy ona odległości pomiędzy najważniejszymi kuchennymi sprzętami – lodówką, zlewozmywakiem oraz strefą obróbki termicznej, czyli płytą kuchenną i piekarnikiem. Zakładając, że zabudowa nie spoczywa wyłącznie na jednej ścianie trójkąt można stworzyć w bardzo prosty sposób. Odległość pomiędzy lodówką i zlewozmywakiem oraz pomiędzy zlewozmywakiem i kuchenką powinna wynosić około 1,5 m. Kolejny bok trójkąta jest dłuższy, więc lodówkę i kuchenkę w takim układzie będzie dzieliła większa odległość – na przykład 2 m. Zachowanie odpowiednich proporcji, a przede wszystkim bliskiej odległości pomiędzy tymi punktami, znacznie ograniczy konieczność przemieszczania się po kuchni. Osoby, które spędzają na gotowaniu wiele godzin powinny docenić to rozwiązanie.
Ergonomiczna wysokość blatów
Kuchenna ergonomia w dużej mierze zależy od wysokości blatów. W tej kwestii istnieje kilka nieco odmiennych podejść. Wedle jednej koncepcji, optymalna wysokość wynosi 85 cm. Zwłaszcza w mniejszym pomieszczeniu, które trudno podzielić na strefy, blaty z reguły mają tę samą wysokość. Należy jednak pamiętać o zróżnicowanym wzroście ludzi. Książkową wysokość 85 cm warto niekiedy zastąpić podejściem, wedle którego blat powinien znajdować się około 10 cm poniżej łokcia osoby przy nim stojącej. Właściciele większych kuchni mogą pozwolić sobie na zróżnicowaną wysokość w poszczególnych strefach. Według ekspertów blat służący przede wszystkim do obierania warzyw i owoców może być nieco wyższy, znajdując się na przykład na wysokości 1 m. Optymalna wysokość dla zlewozmywaka to 90 cm, zaś kuchenkę można umieścić jeszcze 10 cm niżej. Takie rozwiązanie nie jest pozbawione sensu – każda z czynności wykonywanych w kuchni wymaga nieco innego ułożenia dłoni.
Wyspa kuchenna
Kuchnie umeblowane od zera można podzielić na kilka stref:
- gotowania,
- przygotowywania,
- zmywania,
- zapasów.
Najbardziej ergonomiczne i zgodne z zasadą trójkąta roboczego wydaje się rozwiązanie, w którym strefa przygotowywania, gdzie odbywają się czynności takie jak obieranie, krojenie czy mieszanie, oddziela strefę gotowania od strefy zmywania i jest umieszczona w kącie. Umiejscowienie strefy zapasów jest mniej istotne, ponieważ z reguły sięgamy do nich jeszcze przed rozpoczęciem gotowania. Z drugiej strony, usytuowanie strefy przygotowywania u zbiegu ścian może spowodować deficyt przestrzeni roboczej. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem wydaje się stworzenie dodatkowej powierzchni użytkowej w postaci wyspy kuchennej. To bardzo wygodne rozwiązanie, bo wyspa może pełnić uniwersalną rolę i służyć jednocześnie gromadzeniu zapasów, przygotowywaniu posiłków, a także ich konsumpcji, jeżeli po drugiej stronie zostaną umieszczone krzesła. Gdy kuchnia tworzy jedno pomieszczenie z salonem, wyspa stanowi rozgraniczenie pomiędzy tymi strefami.
Szuflady kuchenne Modern Box
Na ergonomię pracy w kuchni wpływają nie tylko strefy, ale także dobre rozplanowanie rozmieszczenia zapasów i przyborów kuchennych. Przemyślany układ szuflad i szafek pozwala na zaoszczędzenie sporej ilości czasu. Bardzo ciekawe rozwiązanie stanowią szuflady kuchenne Modern Box. Zostały one zaprojektowane w taki sposób, aby możliwie najlepiej organizować przestrzeń. Sprzęty kuchenne i produkty nie muszą pozostawać na wierzchu, ponieważ każdy z nich ma w tym systemie swoje miejsce. Szuflady kuchenne Modern Box można z łatwością wmontować w szafki typu Cargo, dzięki czemu zmieści się w nich znacznie więcej. System wytrzymuje obciążenie nawet do 40 kg, co zwiększa jego funkcjonalność. Szuflady kuchenne Modern Box pozwalają na pełny wysuw, który ułatwia poszukiwania niezbędnych przyborów. System cichego zamykania podwyższa komfort domowników.
Wygodny system drzwi przesuwnych
Szuflady kuchenne Modern Box to nie jedyna innowacja w ergonomicznej kuchni związana z szafkami. Bardzo przydatnym rozwiązaniem jest także system drzwi przesuwnych. Postępowanie zgodnie z zasadami trójkąta roboczego ogranicza odstępy pomiędzy blatami i wolną przestrzeń. Drzwi przesuwne stanowią więc ogromną wygodę, bo nie otwierają się na zewnątrz, co daje osobom przebywającym w kuchni znacznie większą swobodę i pełniejszy dostęp do kuchennych zasobów.
Projektując swoją kuchnię od zera bądź przeprowadzając jej remont naprawdę warto wziąć pod uwagę zasady ergonomii!